DACA AI AVEA SIDA,
DUMNEZEU AR REFUZA SA DEA MANA CU TINE?

 
 
 
 
20.01.2010

Sectie de HIV/SIDA ceruta cu date false

 

Diagnosticati cu o afectiune care inca decimeaza bolnavii, botosanenii cu HIV/SIDA au devenit o unealta pentru ca unii medici sa aiba un castig suplimentar.

Unul din adjunctii Directiei de Sanatate Publica (DSP), medic infectionist la Dorohoi, cu jumatate de norma, a solicitat Ministerului infiintarea unei sectii HIV/SIDA la Dorohoi, unde automat ar deveni medic coordonator.

Astfel Stella Cretu si-ar dubla venitul, ca urmare a sporurilor incasate "in beneficiul bolnavilor" si ar administra tratamentele extrem de scumpe. Pentru a arata importanta demersului, medicul dorohoian a uitat si care este distanta dintre cele doua municipii ale judetului, cei 35 de kilometri care separa Botosaniul de Dorohoi devenind 100 de kilometri in cererea trimisa la Bucuresti.

In acelasi document se arata ca numarul bolnavilor care ar beneficia de infiintarea sectiei ar fi fost de ordinul zecilor. In conditiile in care la Botosani sunt 10 paturi pentru acestia, iar majoritatea merg la Iasi, medicul infectionist doreste infiintarea unui compartiment cu inca 10 paturi la Dorohoi, unde ar fi sub 10 bolnavi arondati. "Nu pot sa spun cati pacienti sunt, pentru ca cifrele sunt confidentiale. Sunt pacienti care ar putea fi urmariti la Dorohoi", a precizat Stella Cretu.

Acum reprezentantii DSP trebuie sa caute distantele oficiale intre Dorohoi si Botosani si sa prezinte cat are de parcurs fiecare bolnav pentru a-si lua tratamentul de la Spitalul Judetean.

Niciun judet din Moldova nu are doua sectii. In niciun alt judet din Moldova nu sunt doua astfel de sectii, si asta pentru ca tratamentul trebuie strict monitorizat intr-un singur centru. Ca o comparatie, la Suceava, care este al doilea judet ca suprafata din tara, cei peste 150 de pacienti aflati in evidentele spitalului vin din toate partile judetului, chiar si de la distante de 150 de kilometri.

"Pacientul vine la Compartimentul de HIV/SIDA din cadrul Sectiei de Boli Infectioase in fiecare luna. Fiind vorba de medicamente foarte scumpe, monitorizarea este facuta strict doar la spitalul din Suceava", a declarat Corina Stanescu, medic infectionist in cadrul Sectiei de Boli infectioase a Spitalului Judetean Suceava.

Doar centrul regional are 20 de paturi. Judetul Iasi, care este si centrul regional pentru cazurile de HIV/SIDA, are o singura sectie de acest fel. "Aici sunt trimisi pacienti din toate judetele Moldovei. Avem cel mai performant laborator unde se analizeaza viremia cu limita de detectie cea mai mica acceptata pe plan mondial, adica se poate vedea cantitatea de virus din sangele circulant", a afirmat doctor Carmen Manciuc, directorul medical al Spitalului de Boli Infectioase "Sfanta Parascheva" din Iasi.

Pacientii din Moldova sunt trimisi la centrul regional, dupa ce sunt descoperiti cu virusul HIV, pentru a li se face schema de tratament si analizele de inceput. Medicamentele si le iau apoi de la spitalele de boli infectioase din judetele lor. La Iasi se intorc de doua ori pe an sau daca este nevoie de internare.

Din Suceava sunt trimisi peste 150 de pacienti, peste 120 vin din judetul nostru, 280 din Bacau, 180 din Neamt si 150 din Vaslui. Compartimentul are 20 de paturi pentru internarea continua si alte 10 pentru internarea de zi.

 

725 vizualizari

Comentarii

 


Nu exista comentarii la acest articol.

Scrie comentariu


Nume :
Email :
Titlu :
Comentariu :
Cod de securitate:

 
   
   
copyright © Fundatia "Alaturi de Voi" Romania | 2009
Created by MediaFactory